Szem(l)életmód Rehabilitációs Központ

Szem(l)életmód Rehabilitációs Központ - Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete (BULÁKE)

Ma Magyarországon több mint 80 000 látássérült személy él. Ezen felül évente több mint 6000 ember veszti el a látását. Ennek főbb okai gyakran betegségek (cukorbetegség, macula degeneratio, zöldhályog, szürkehályog, látóideg sorvadás, retina leválás, egyéb szemészeti kórképek), de lehet a látássérülés baleset következménye vagy agyi eredetű is.

Funkcionális megközelítésben a látássérülés a látószerv olyan károsodása, amely számottevő vagy jelentős hatással van az egyén mindennapi tevékenységeinek elvégzésére, és amely miatt környezeti adaptációra, speciális kompenzációs képességeinek fejlesztésére, és/vagy optikai és egyéb segédeszközök használatára van szüksége. (Laemers és Walthes)

A látásteljesítményt az határozza meg, hogy az életben mennyire tudja egy személy használni látását.

Így látássérültnek számít az a személy, aki a látása miatt korlátozott az önrendelkező élet alapjainak valamelyikében:

- információszerzés
- mozgás – tájékozódás – közlekedés
- önellátás – mindennapi tevékenységek
- tanulás
- munkába állás

 Az elemi rehabilitáció célja a látássérült személyek életminőségének javítása, az új élethelyzethez történő  alkalmazkodásuk elősegítése, és társadalmi reintegrációjuk támogatása.

 Egyesületünk ezeket a célokat szem előtt tartva hozta létre rehabilitációs központját Zuglóban, a Pest megyében, illetve a fővárosban élő látássérült személyek segítése érdekében.

Forduljon hozzánk bizalommal! További információk szolgáltatásainkról: https://szemleletmodrehab.hu