Párbeszéd Szabad Tartalommal (PÁSZTA)

Pászta logó


PÁSZTA - Gyere velünk!

Párbeszéd Szabad Tartalommal (PÁSZTA)

A PÁSZTA Facebook oldala

Szeretettel köszöntünk a PÁSZTA csoportban!

Ebben a projektben 16 és 30 év közötti látássérült fiatalok számára kínálunk információkat őket - Titeket! - érintő programokról, újdonságokról.

Ehhez kapcsolódik facebook oldalunk PÁSZTA néven, melynek célja, hogy a szabadidős programkínálat mellett, technikai újdonságokról, szolgáltatásokról értesülhessetek minél szélesebb körben.

Ezen felül természetesen (az aktuális vírushelyzet függvényében) személyes találkozásokat és eseményeket is szervezzünk, mint ahogy már tettük is!

Működésünk eddigi hónapjai alatt szerveztünk élményvezetést, múzeumi sétát, szabad-lebegést, reptérlátogatást és hírt adtunk színházi és más szabadidős lehetőségekről, de elkészült egy segédeszközöket bemutató kisfilm is.

Várunk Titeket, kedves fiatal látássérültek, és várjuk programjavaslataitokat, megvalósításra váró vágyaitokat - hátha együtt sikerül! 

Tegyük együtt minél színesebbé, tartalmasabbá az életet!

Szeretettel várjuk a programokat segítő önkénteseket is - mert nélkülük nem megy! - a krisztina.kalman@bulake.hu címre, vagy PÁSZTA Önkéntesei csoportban a facebookon!

PÁSZTA

 

A PÁSZTA „Párbeszéd Szabad Tartalommal” projekt létrejöttét és megvalósulását a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja

PÁSZTA's English Tea House

Szeretnél látássérültként angolul több mindent megérteni? Szívesen gyakorolnád az angolt szóban (vagy akár írásban), de nincs kivel? Akkor itt a helyed! Nem számít, hogy kezdő vagy haladó szinten vagy, mi várunk szeretettel!
Csatlakozz a PÁSZTA's English Tea House facebook csoportunkhoz!

 Megvalósult  programjaink:

KörbePÁSZTÁztunk a Tűzszerészeknél :) - 2022.12.19.

 

Tűzoltóság - Élményt adni jó! - 2022.03.25.

Élményt adni jó - játékunk nyertese a Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület vendége volt!

Köszönjük Benesovits János elnök úrnak a segítséget, szívélyes vendéglátást!

Tekintse meg a képeinket a PÁSZTA facebook oldalán!

Szamos Csokoládé múzeum látogatás - 2022. 02. 11.

Mi már megcsináltuk és átadtuk Valentin napi ajándékunkat! Szamos Csokoládé Múzeumban jártunk.
A tárlatvezetés alatt a kakaóbab maketten keresztül a marcipán készítés a csokiöntés, formáig mindenféléket meg lehetett nézni és eredeti Szamos marcipánt is meg lehetett kóstolni. Közben meghallgattuk a csoki történetét ,valamint néhány érdekes belső információt.
Megnéztük a formát, amiben a tábla csoki készül, megkóstolhattunk drazsékat, fehér, ét és tejcsokisat, majd kipróbáltuk a folyékony csokival való munkát. Ezután jöttek a díszítő elemek, mandula, mogyoró, dió, csoki drazsék.
A saját készítésű alkotásunkat megkaptuk.

Szépművészeti múzeum - A fáraó sírjának felfedezése- II. Amenhotep és kora - 2022. Január 7.

Fáraó kiállítás poszter


A meghirdetett játékunk lezárult és a nyertes kívánsága is teljesült a mai napon.Jenei András 2005-ben veszítette el a látását, cukorbetegség következtében, de ez mit sem csorbított a repülőgépek iránti szerelmén. Éppen ezért élete álmát váltotta valóra a Magyar Honvédség, amikor is az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison végre beülhetett egy JAS-39-es vadászgép pilótafülkéjébe. A különleges alkalom során Majerik Máté főhadnagy, Gripen pilóta mutatta be számára a repülőgép különböző műszerei. Élményt adni jó!

Skyward - Szélcsatornarepülés

Feledhetetlen élményben volt részünk, aki nem jelentkezett bánhatja. Repültünk mint egy madár. A szélcsatornában lehetőségünk van a puszta testünk segítségével repkedni, lebegni egy zárt térben a felfelé áramló szél erejét kihasználva.Több ezer méter zuhanás, igazi ejtőernyős ugrásnak megfelelő szabadesés, ez az élmény várt ránk!Repülés előtt kaptunk egy kis ejtőernyős képzéshez hasonló oktatást, melyet profi tandempilóta tartott. Megtanítja hogy miképp tudsz stabilan megmaradni a levegőben, hogy tudsz forogni, emelkedni, süllyedni és hogy mire vigyázz repülés közben. Természetesen a széloszlop felett is a segítségünkre volt, ahol maximális biztonsági körülmények között feküdhetsz fel a 200-250 km/órás szélcsatornára.

Kolodko

A szobrászatról rendhagyó módon gondolkodó Kolodko Mihály a lembergi (Lviv) akadémián tanult. Az ukrán–magyar művész Ungvár utcáin helyezte el első köztéri szobrait, melyek gyorsan népszerűek lettek. Első budapesti alkotása, Főkukac szobra Magyarországra költözése után született meg és kapott helyet a Halász utcánál, a Parlamenttel szemben.Ezt újabb alkotások követték, elkészült a halott mókus szobra, a 14 karátos autó, Breki, a Kockásfülű nyúl, a Rubik-kocka, az Üldögélő búvár, Houdini, a Minitank. Több szobor található a budai rakparton, Pest belvárosában és az Erzsébetvárosban, de Mekk Elekkel például a Széll Kálmán téren lehet találkozni.

Élményvezetés - Képekben

Nem vezettél még autót látássérültként? Most kipróbálhatod! A Dekmár Autósiskola és a Buláke szervezésében élményvezetésre invitálunk!

Időpont: 2021.09.04. (szombat) 12:00 Helyszín: Budapest, Albertirsai út a Hungexpo IV.(négyes) kapuval szembeni parkolórész

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban jártunk!

Tekintse meg további képeinket a PÁSZTA facebook oldalán!

 

 

Érdekes beszélgetések

Az alábbi videóban Kálmán Krisztina beszélget Bieber Máriával. Élettörténet, versek és próza, valamint csodás kézműves tárgyak… A riport végén Marcsi egyik saját versét is hallhatjátok.

Hogyan ismerkednek a látássérültek? -1.rész - női szemmel Csorvási Patrícia és Geszti Eszter beszélgetése.

Hogyan ismerkednek a látássérültek? 2.rész - férfi szemmel Csorvási Patrícia és Zsótér László beszélgetése.

Bálint Noémi és Katona Andrea beszélgetése. Munkavállalás, önéletrajz írás, állásinterjúra való felkészülés.

Média megjelenéseink:

Magyar Honvédség – Egy álom vált valóra

 

A Civil Rádió Esélyegyenlőségi magazin vendégei voltunk,
mely műsort a Hobby Rádió is átvette és többször sugározta.

A Fesztivál Rádió vendégei voltunk, bemutatkozott csapatunk.

Segédeszközök látássérült személyek számára

Legyél te is önkéntes!

Egy álom vált valóra - a honvédelem.hu cikke: Elolvasom!

Látássérültek a volán mögött - A Budaörsi napló cikke (2021.09.21.): Elololvasom!