Szürkehályog megelőzése, kezelése

Szerző

  • 2019-11-05
Admin profilkép

Admin

Bejegyzés megosztása

A szürkehályog a szemlencse maradandó elhomályosulása, mely az éles látás fokozatos csökkenéséhez, homályos látáshoz, végső soron vaksághoz vezet. Jellemzően idősebb korban alakul ki. Az elszürkült szemlencse eltávolításának általában akkor jön el az ideje, amikor a látás minősége korlátozza a mindennapi tevékenységet, a közlekedést, olvasást, autóvezetést.

Hogyan kezeljük a szürkehályogot?

A páciens általában azzal keresi fel a szemészt, hogy romlik a látása, szemüveget szeretne. Vizsgálat során kiderül, hogy látása szemüveggel nem javítható, mert a látásromlást szürkehályog okozza. Ezt a folyamatot megakadályozni szemcseppel vagy gyógyszerrel nem lehet. Egyedüli eredményes gyógymódja, amellyel visszaállítható a látásélesség: az elszürkült szemlencse műtéti eltávolítása és egy korszerű műlencsével történő helyettesítése.

Megfelelő műlencse kiválasztása

Az esetek többségében egyfókuszú műlencse beültetésére kerül sor. Vagyis a műtét után utcán, tévénézéshez, távoli pontok megfigyeléséhez nem szükséges szemüveget viselni, de ahhoz, hogy pl. olvasni tudjunk, olvasószemüvegre lesz szükség.

Trifokális és tórikus prémium műlencsék is elérhetőek. Ezek beültetése után távolra és közelre is élesen fog látni szemüveg nélkül az arra alkalmas páciens, így teljes értékű lesz a látása.

Műtét előtti vizsgálat 

A szürkehályog műtétet megelőzi egy minden részletre kiterjedő vizsgálat, mely során a szakorvos megállapítja a szürkehályog típusát, előrehaladottságát, és a műtétre való alkalmasságát. Alkalmasság esetén, egy korszerű ultrahangos berendezés mérési eredményeit felhasználva megtervezi a műtétéhez szükséges lencse típusát, dioptriáját.

A vizsgálat teljesen fájdalommentes, nem jár kellemetlenséggel.

Hogyan történik a műtét?

Altatás és injekció adása nélkül, szemcseppek használatával elérzéstelenítik a szemet, így nem érezni fájdalmat vagy kellemetlenséget a műtét alatt. A műtét nem tart tovább 20 percnél.

Az operált szemet műtét után lekötik, így még véletlenül sem lehet megsérteni, belenyúlni. Műtét után a páciens pár órás pihenést követően távozhat az intézményből.

Műtét után

Másnap kontrollvizsgálaton szükséges megjelenni, amikor a kötést eltávolítják. Már a műtét utáni első napokban érzékelhető a változás, a látás javulása. “Új élet” kezdődik a műtét után. A műtét visszaadja látás élességét, a színeket, jelentősen javul a páciensek közérzete és életminősége.

Cikk forrása: vital.hu